Daisypath Wedding tickers

onsdag 4 augusti 2010

Embossing

Embossing (relieftryck) ger dina trycksaker den där extra lyxiga känslan och det är så väldigt enkelt att göra. Embossing gör att det du stämplat får en upphöjd och glansig yta. Bilderna i inlägget blir större om du klickar på dem.

För att embossa behöver du

1. Embossing tray - En plastbricka med ett hål i ena änden som används för att samla upp överflödigt pulver som sedan hälls tillbaks i burken. Den här brickan går precis lika bra att byta ut mot ett vanligt A4 som du viker på mitten och lägger under det du stämplar när du häller på pulver, genom vikningen häller du enkelt tillbaks pulvret i burken.
2. Stämpeldyna - Dynan på bilden är färglös vilket innebär att det du stämplar knappt syns men det påverkar inte färgen på pulvret. Använder du exempelvis svart färg blir det färdiga motivet oftast mörkare. Jag använder i 9 fall av 10 dynan på bilden. Det som är viktigt är att du inte använder en snabbtorkande stämpelfärg, då hinner du inte hälla över pulvret innan motivet är torrt.
3. En stämpel - Eller embossingpenna som fungerar likadant som stämpeldynan på bilden, du ritar ditt eget motiv och embossar sen som vanligt. Pennan är såklart att föredra om du ska skriva ett namn eller liknande.
4. Embossingpulver -
Pulver finns i alla möjliga färger, vanligast är förmodligen silver (som på bilden) och guld men jag har även turkos, röd, grön, blå, choklad med glitter, rosa osv. Vissa embossingpulver heter något med "Fine detail" eller liknande och dessa passar bättre till motiv där det är mycket smådetaljer. Prova dig fram och hitta det pulver du trivs bäst med.
5. Papper eller kort - Det du ska embossa på
6. Embossingfön - En värmepistol som värmer utan att blåsa bort pulvret. Vill du inte lägga pengar på en sådan här går det lika bra att använda brödrosten eller din spisplatta, håll pappret över tills pulvret smält, akta dock så att du inte bränner pappret. Att använda hårtorken är INGEN bra idé, även om den är varm kommer den att blåsa bort allt pulver...

Ett underlägg som tål värme är bra att ha för att inte skada bordet om det är ömtåligt. På bilden har jag en skärmatta som fungerar alldeles utmärkt.

Så här embossar du

Stämpla ditt motiv, här är det blomman stämplat med VersaMark och som du ser blir det som en färglös vattenstämpel.










Lägg pappret i plastbrickan, eller över ditt vikta A4, och häll över rikligt med pulver. Snåla inte, det är viktigt att hela motivet blir täckt. Du behöver vara ganska snabb så att inte färgen hinner torka.








Häll tillbaka överblivet pulver i burken, ta hjälp av en liten pensel eller knacka lätt på baksidan av pappret du stämplat för att få pulvret att lossna. Det går åt mycket lite embossingpulver varje gång så din burk kommer att räcka länge om du tar tillvara på det överblivna pulvret.














Det är nästan oundvikligt att det fastnar pulver där du inte vill ha det. Börja med att knacka försiktigt på baksidan av pappret/kortet för att få bort det oönskade pulvret. Ibland fungerar det att blåsa lite lätt men ibland får du ta hjälp av en liten pensel för att försöka få bort pulvret. Var försiktig bara så att du inte borstar bort pulver från ditt motiv...





Låt embossingfönen bli varm innan du sätter igång att embossa, det tar ca 10-20 sekunder. Håll fönen en bit ifrån pappret och försök att röra på fönen hela tiden. Det händer att pappret viker sig av värmen, det åtgärdar du genom att vända på pappret när du embossat klart och värma andra sidan så rätar det ut sig.






Här har jag embossat halva motivet, du ser enkelt när det är klart. Ytan blir upphöjd och glansig allteftersom pulvret smälter. Klicka på bilden för att få den större så ser du verkligen skillnaden.









Här är samma motiv men taget utan blixt. Anledningen till att det embossade ser ut att vara i guld är för att ljuset reflekteras, i verkligheten glänser det fint som silver. Tog med bilden för att verkligen visa skillnaden.









Att embossa är roligt och när du väl testat kommer du att vara fast! Det förhöjer verkligen dina verk och ger det där lilla extra. Har du några frågor är du välkommen att skriva en kommentar. Lycka till med embossandet! :-)

1 kommentar:

  1. tack för en mycket enkel beskrivning :) jag har tänkt att använda mig det på inbjudningarna och så vidare hade ett hum innan men nu vet jag :)

    SvaraRadera