Daisypath Wedding tickers

onsdag 11 augusti 2010

Festprogrammet - ideér till innehåll

Att ha ett festhäfte på bröllopet är givetvis helt frivilligt men det är numera ganska vanligt. Vad häftet ska innehålla kan vara svårt att bestämma, enklast är att ta sin tid att göra ett och då känna efter vad som passar er. Jag gör vårt i Microsoft Publisher vilket jag anser är betydligt bättre och enklare än Word, sidorna hamnar rätt från början och utskriften sköter i princip sig själv. Har du inte Microsoft Publisher kan du kostnadsfritt prova det i 60 dagar (nu är dessutom Office 2010 släppt).

Meny och drinklista - Har du inte separata meny- eller drinkkort kan du skriva i festprogrammet vad som bjuds under kvällen.

Ordningsregler för kvällen - och då menar jag inte seriösa sådana utan mer humoristiska ordningsregler som exempelvis "medtagna smörgåsar lämnas till toastmastern" eller "intagen måltid återtas ej". Fler exempel hittar du här.

Berättelsen om hur paret träffades - Det är alltid roligt för gästerna att få berättelsen om hur ni träffades och kanske även hur det gick till när ni förlovade er. Detta kan göras antingen i textform eller som en tidsaxel som löper genom hela programmet.

Släktträd - Här väljer du om du bara vill ha med släktingarna eller om du också vill väva in vänner, kollegor osv.

Hur väl känner brudparet varandra - Här svarar ni på samma frågor om varandra. Exempelvis "Vad äter bruden helst?" Brudgummen svarar: "Kålpudding" Rätt svar: "Tacos". Eller "När ska man absolut inte be brudgummen om en tjänst?" Bruden svarar: "När han tittar på fotboll." Rätt svar: "När han tittar på Liverpoolsmatchen". Här kan man variera in i det oändliga men poängen är att få fram hur väl ni känner varann. Ju ovanligare frågorna är, desto roligare är det.

Information om gästerna i %-form - Exempelvis 48% av gästerna är män, 22% är gifta, 12 % är förlovade, 25% har barn, 8% kör Volvo, 9% gick i skolan med brudgummen osv.

Information om bröllopsresan - När ska ni åka, var ska ni åka, hur ska ni åka?

Roliga barncitat om kärlek och bröllop - Används ofta men det blir aldrig tråkigt om du frågar mig. För att ge ett exempel: Hur bestämmer man sig för vem man ska gifta sig med? -Du måste hitta någon som tycker om samma saker. Om du till exempel tycker om sport, ska hon tycka om att du tycker om sport, och förse dig med chips och dip under tiden. (Emil, 10 år)

Bordsplacering och gästpresentation - Antingen har man bordsplaceringen på en stor tavla och gästpresentationen i festprogrammet eller så har man både och. Gästinformation kan vara kort och relevant information, exempelvis "kusin till brudgummen, gift med XX" eller så gör man den lite roligare och skriver exempelvis "korsordsälskande rusdryckskrängare" om den som arbetar på Systembolaget. I den här tråden på Bröllopstorget hittar du en lista med roliga arbetsomskrivningar.

Allsånger och snapsvisor - Vill man ha med allsånger finns det en uppsjö av dem på nätet, några exempel hittar du bl.a här.

Tack - Till de som hjälpt till och självklart till gästerna.

Formatet och tjockleken på programmet varierar givetvis beroende på hur mycket du vill få plats med. Vi kommer ha ett program som är ett A4 vikt på längden, alltså långsmalt, och det består i dagsläget av 24 sidor, dvs. 6 papper.

Hoppas att du fått lite tips och ideér, dela gärna med dig av dina tips genom kommentarer, det tar jag tacksamt emot! :)

3 kommentarer:

  1. Vilka bra tips! Jag återkommer nog till denna sida när det är dags för festprogram.
    /Carin

    SvaraRadera
  2. Hittade till din blogg när jag sökte på bröllopstips. Har bara hunnit läsa en del av inläggen, men har redan hittat flera bra idéer som jag ska spinna vidare på! :)

    SvaraRadera
  3. Hallå. Jag vet var man kan söka och köpa olika
    ringar
    ringar bijouteri Om du vet vad din partner vill ha i form av diamanter, hjälper det till att fokusera jakten på förlovningsringar enormt. Varje form (även känd som ett snitt) är prissatt på olika sätt - och var och en har olika pris per karat. Runda snitt är de dyraste medan päron och markis är mindre så.

    SvaraRadera